2024 pris för resor 2025! Visa resor.

Norrsken

När kan man se norrsken?

Det fascinerande norrskenet ses allra bäst norr om Polcirkeln i norra Skandinavien, Finland och över hela Island under de kalla vintermånaderna när himlen är klar. Norrsken kan ses från oktober till slutet av mars. Norrskenet visar sig oftast mellan klockan 18:00 – 02:00. 

Hur uppstår norrsken?

Norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordens atmosfär. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet. Norrskenet kallas också för Aurora Borealis och i söder kallas det för för Aurora Australis. Norrskenet är oftast grönt, men kan också ha andra färger. 

Hur kan jag öka mina chanser för att se norrsken?

 

  • Du ökar dina chanser för att se norrsken om du åker bort från stadens ljus och söker dig till platser utan ljusförorening. 

  • Tillåt flera kvällar för observationer av norrsken och planera olika typer av exkursioner och aktiviteter. Genom att boka en hundspannsutflykt eller snöskotersafari får du någonting roligt att göra medan du väntar på norrskenet ute i vacker natur.

  • Tålmodighet och hängivenhet behövs. En molnig kväll kan plötsligt klarna upp. Norrskenet kan vara synligt i några minuter eller större delen av kvällen. 

  • På en del hotell, till exempel i finska Lappland och på de flesta hotell på Island, erbjuder de att ringa från receptionen om norrskenet är synligt. Kontakta receptionen på ditt hotell för mer information. 

  • En kryssning längs norra norska kusten tar dig också bort från störande ljus. Njut av kvällshimlen på däck, invirad i en filt eller i en av utomhusbubbelpoolerna. Reseledaren ombord ropar ut via högtalaren när norrsken är synligt. 

  • Det finns flera norrskensappar, exempelvis NorwayLights app från Visit Norway.  

  • Observera att norrskenet är ett naturfenomen och norrskensobservationer kan inte garanteras. 

 

Utforska våra norrskensresor →

 

Till Reseinformation →