2024 pris för resor 2025! Visa resor.

Kryssningar med Hurtigruten

Hurtigruten, den "snabba vägen", var förr den viktigaste kommunikationslänken mellan norra och södra Norge och fartygen transporterade post, gods och passagerare. Idag är en kryssning med Hurtigruten en hisnande upplevelse där du får en glimt av det norska kustlivet och traditionerna samt en förstaplatsutsikt över det majestätiska norska landskapet. Välkommen att upptäcka varför resan ofta kallas för världens vackraste båtresa!

Utforska våra Hurtigruten-kryssningar →

 

Vanliga frågor:

 

 

Vad är skillnaden mellan den nordgående och sydgående turen?

Den nordgående turen börjar i Bergen och når Kirkenes på 6 nätter / 7 dagar. Den nordgående turen kallas ibland för den "kulturella" sträckan eftersom den stannar i städer som Ålesund, Trondheim och Tromsø på dagtid. Om du vill besöka Geirangerfjorden måste du ta den nordgående turen mellan juni och augusti.

Den södergående turen går från Kirkenes till Bergen på 5 nätter / 6 dagar. Den kallas ofta för natursträckan eftersom du exempelvis passerar Vesterålen och Lofoten på dagtid. Även andra höjdpunkter som Raftsundet, Helgelandskusten och Torghatten och unika utflykter som ”Frukost på Nordkap” (tillgänglig på sommaren), en midnattkonsert i Tromsø eller en tur till Vega upplevs endast på den sydgående turen.

Båda sträckorna har sin charm och särprägel. För att bestämma vilken sträcka du föredrar, kan du också titta på de olika strandutflykterna som kan göras åt varje håll.

Vad är skillnaden mellan fartygen?

Hurtigrutens flotta består av 14 fartyg varav elva kör den norska kuststräckan året runt. Fartygen är indelade i tre kategorier: Millenniumfartyg byggda efter år 2000, mellangenerationsfartyg byggda på 1990-talet (med undantag av MS Vesterålen) och det traditionella fartyget byggt på 1960-talet.

Fartygen är olika stora och byggda under olika år. Varje fartyg har sin egen stil och design och valet av färger, material och design innebär att varje fartyg behåller sin egen karaktär. Gemensamt för alla är att de är utformade för att ge dig en behaglig och trevlig upplevelse ombord.

Fartygen har stora bekväma lounger med fantastisk utsikt, restauranger med rättigheter, kaféer och barer och souvenirbutiker som säljer ett urval av toalettartiklar. Samtliga, utom de två äldsta fartygen, har stora panoramalounger på övre däck. Majoriteten av fartygen har jacuzzier utomhus, gym och bastus. De nyaste fartygen har flera barer, restauranger och kaféer med varierade menyer, utökade konferensmöjligheter och internetcaféer. Alla fartyg, med undantag av MS Lofoten och MS Vesterålen, har bra faciliteter för funktionshindrade och hissar finns. Alla fartyg utom MS Lofoten och MS Spitsbergen kan ta med bilar ombord. 
 

FartygByggnadsårRenoveradPassagerarkapacitetBil kapacitetJacuzzi
Nordnorge19972016 (partly)59032yes
Polarlys19962016 (partly)61926yes
Nordkapp19962016 (partly)59024yes
Nordlys19942019 (fully)59024No
Richard With19932018 (fully)59012No
Kong Haralad19932016 (partly)5900yes
Vesterålen19832019 (soft)49024No

Vad menas med "arbetsfartyg"?

Hurtigrutens fartyg kör enligt ett fast schema och transporterar gods, fordon och passagerare mellan de norska hamnarna. Det kan förekomma lite buller och vibrationer i några hytter vid lastning av gods. Detta varierar beroende på vart din hytt är belägen och vilket fartyg du reser med. Med undantag för MS Lofoten är alla fartyg utrustade med stabilisatorer. På norska kusten går fartygen in i öppet hav i några timmar vid bara några få tillfällen. Majoriteten av tiden seglar fartygen mellan fastlandet Norge och kustöarna där havet i allmänhet är lugnare.

Vad är inkluderat i resans pris?

En översikt över de tjänster som ingår specificeras för varje resa under rubriken ”priset inkluderar” (längst ner på hemsidan). 

Kommer jag att träffa en representant från Authentic Scandinavia under min resa?

Då vi erbjuder resor i de nordiska länderna, Baltikum och Ryssland har vi inte personal tillgänglig för att träffa dig personligen under dina resor med oss. Du kan dock vara säker på att vi alltid är tillgängliga via telefon och e-post under vår kontorstid och via vår nödtelefon utanför vår kontorstid om du skulle behöva hjälp under din resa.

Är flygplatstransfer inkluderat?

Flygplatstransfer ingår inte i resans pris. Du kan använda kollektivtrafiken som du får information om i dina resedokument. Det är också möjligt att använda Hurtigrutens flygplatstransfer (extra kostnad).

Behöver jag boka utflykter i förväg?

Det är möjligt att boka utflykter ombord men du kan riskera att de är fullbokade, speciellt de med begränsat utrymme som RIB-safaris med mera. Utflykter med buss är för det mesta fortfarande tillgängliga att boka på plats. Om du vill säkerställa att du kan delta i de utflykter du vill, rekommenderar vi att du bokar dessa i förväg. Authentic Scandinavia säljer utflykterna till samma pris som de säljs för ombord (små prisskillnader kan uppstå på grund av växelkursen).

Hur är vädret?

Temperaturer längs den norska kusten på vintern varierar vanligtvis mellan 2° C och -10° C. Sommartemperaturen varierar mellan 10 ° C och 25 ° C beroende på latitud. Läs mer om vädret.

Vad behöver jag packa?

Ta med praktiska, varma och vindtäta kläder då det kan bli kyligt ute på däck. Ta med långa (ull) underkläder och varma strumpor, en halsduk, handskar och en varm hatt under hösten och vintern.
 
Klädseln ombord är informell. Vissa passagerare väljer att klä om inför middagen, men detta är inte nödvändigt (med undantag för kryssningar över jul och nyår där du kanske vill klä upp dig lite extra).

Bra skor är mycket viktigt för utflykterna. Glöm inte att ta med kikare och kamera samt solglasögon (även på vintern). Du kan ta med upp till 50 kg bagage ombord men se till att du inte tar med mer än vad du kan bära själv eftersom det inte finns någon bagageservice. Du måste förvara ditt bagage i din hytt eller i bagagerummet (på egen risk).

Finns det en guide ombord?

Ja, det finns en reseledare ombord året runt som talar engelska och oftast fler språk. Vid vissa avgångar hanteras denna tjänst av receptionen. Reseledaren kan hjälpa till med information och bokning av utflykter samt transfers.

Finns det underhållning ombord?

Fokus ombord ligger på avkoppling och att komma bort från den kommersiella underhållningen som ofta är en del av konventionella kryssningar. Hurtigrutens mål är att komma närmare unika miljöer och dela upplevelsen med passagerarna.

Hurtigruten erbjuder några aktiviteter ombord, såsom små demonstrationer och presentationer. Aktiviteterna, som äger rum inne i fartygen och ute på däck, är relaterade till årstiderna och områdena du seglar i, till exempel polarcirkel-dop eller en presentation av kungskrabban (inte kortspel, bingo och liknande). Du är välkommen att delta i alla dessa aktiviteter och de kommer att meddelas i de dagliga programmen. Musikunderhållning på vissa sträckor av resan erbjudas ibland i baren.

Finns det en läkare ombord?

På den norska kustresan seglar fartygen nära land om det skulle behövas akut vård på sjukhus. Det finns ingen läkare eller apotek ombord, men medicinsk hjälp finns i hamnar eller i en nödsituation med helikopter. Om du är benägen att bli sjösjuk så ta gärna med egen medicin för detta. Vissa tabletter finns till försäljning ombord men de kanske inte passar alla passagerare.

Hur fungerar det med mobiltelefoner och WiFi?

Alla fartyg har betaltelefoner. Det finns i allmänhet god täckning för mobiltelefoner. Alla fartyg med undantag av MS Lofoten har ett WiFi-nätverk ombord (extra kostnader tillkommer om du inte har uppgraderat till prispaket Select eller Platinum).

Behöver jag en elektrisk adapter? 

Fartyget använder 220 volt/50Hz växelström, samma sorts kontakter som i Sverige.

Finns det tvättmöjligheter ombord? 

Tvättrum med tvättmaskiner, torktumlare och strykjärn finns på alla fartyg. Poletter kan köpas i receptionen.

Är rökning tillåten ombord?

Rökning är endast tillåten i särskilda områden på däck utomhus. Det är inte tillåtet att röka när fartygen är i hamn och tankar. Rökning i hytten är förbjuden och kan innebära böter.

Vad är valutan ombord? Accepteras kreditkort?

Valutan som används ombord är norska kronor. Alla större kreditkort (VISA, MasterCard, Diners och American Express) accepteras ombord. Observera att en PIN-kod krävs när du betalar med ditt personliga betalkort.

Hurtigruten erbjuder ett eget betalkort där du kan ladda alla inköp ombord på ditt kryssningskort. Kryssningskortkonton kan skapas vid alla betalningspunkter ombord på fartyget (kreditkort eller kontant i NOK, EUR, GBP eller USD, deposition krävs).

Hur ser hytterna ut?

Hytternas faciliteter varierar mellan fartygen och de olika hyttkategorierna. Handdukar och duschtvål finns i alla hytter. De flesta fartygen har hårtork i sina hytter. Om inte, kan du låna en i receptionen. Te- och kaffefaciliteter finns i Arctic Superior-hytterna och Expeditionssviterna.

Det finns värdeskåp i sviterna på MS Midnatsol och MS Trollfjord, och i alla hytter ombord MS Finnmarken och MS Spitsbergen. Hurtigruten tar inte ansvar för förluster. Värdesaker kan lämnas in i receptionen för att förvaras i fartygets kassaskåp.

Vilka är ombord-och landstigningstiderna?

Incheckning görs i receptionen på vardera fartyg, förutom i Bergen där incheckning görs på Hurtigruteterminalen. 

Tiderna för utcheckning från hytten sker enligt fartygets tidtabell. Vid ankomst till Bergen, Kirkenes och Trondheim (södergående) gäller särskilda regler:

 • Hytter för avgång från Bergen är tillgängliga från kl. 18.00.

 • Utcheckning vid ankomst till Kirkenes är före kl. 08.30.

 • Utcheckning vid ankomst till Trondheim (söderut) sker före kl. 20.00.

 • Utcheckning vid ankomst till Bergen sker före kl. 10.00.

Kan jag välja min hytt i förväg?

På kryssningarna Bergen-Kirkenes-Bergen kan du utan extra kostnad välja vilken hytt du vill ha, förutsatt att den du önskar är ledig. För alla andra kryssningar som är fem nätter eller längre kan du mot en avgift välja hytt, du måste då uppgradera till prispaket Select. 

För alla kortare kryssningar och om du bokar med prispaket Basic kommer din hytt att tilldelas vid incheckningen.

Vad är skillnaden mellan prispaketen och vad kostar det?

Sedan 2017 erbjuder Hurtigruten tre olika prispaket: Basic, Select och Platinum. Våra priser är baserade på prispaket Basic. 
 

 1. När du reser längs den norska kusten med prispaket Basic får du minnesrika upplevelser till lägst pris. Allt du behöver är inkluderat, exempelvis helpension, men du kan inte välja hytt. 
   

 2. Du kan uppgradera ditt prispaket till Select. Här ingår helpension och till skillnad från Basic kan du välja hur dags du vill äta middag. Med Select kan du dessutom välja hyttkategori och hyttnummer för resor över 5 dagar (mot en avgift för sträckorna Bergen- Kirkenes och Kirkenes-Bergen, utan kostnad för Bergen-Kirkenes-Bergen). Du kan också uppgradera dig till en suite eller minisuite om du önskar. Gratis kaffe och te ingår under hela resan samt WiFi.
   

 3. Uppgradering till prispaket Platinum (endast möjlig för resor över 5 dagar) inkluderar alla tjänster som ingår i prispaket Select samt vin- och dryckespaket till middagarna. Du kan följa med på unika utflykter som arrangeras exklusivt för Platinum-gäster. Transport till och från fartyget är inkluderat i Bergen, Trondheim och Kirkenes med mera. 
   

Observera att det finns inte finns ett fast pris för uppgraderingen utan detta beror på tillgängligheten för avgången och kan därmed variera beroende på när du bokar. Kontakta oss gärna på info@authentic-scandinavia.com eller via förfrågningsformuläret under bokningsprocessen för prisinformation.

Finns det barnrabatt?

Ja, barn upp till 15 år får 25% rabatt på vuxenpriset.

Behöver jag reseförsäkring?

Ja, detta rekommenderas alltid men Hurtigruten kräver att alla gäster har reseförsäkring inklusive avbokningsskydd som tillhandahåller medicinsk täckning för sjukdom eller skada och hemresa. 

 

Utforska våra Hurtigruten-kryssningar →

 

Till Reseinformation →